Raskaus ja peräaukon ongelmat

Peräpukamia ja muita peräaukon vaivoja esiintyy usein raskauden ja synnytyksen yhteydessä. Peräpukamat saattavat hyvinkin surkastua ja lakata vaivaamasta synnytyksen jälkeen, eikä suurempia toimenpiteitä usein vaadita. Peräpukamista ei ole haittaa raskauden kululle, eivätkä ne periydy, mutta oireet saattavat olla kiusallisia, jolloin esimerkiksi kirvelyyn ja kipuun on hyvä saada lievitystä. Jos verenvuoto on runsasta tai vaivat muuten erityisen hankalia, on suositeltavaa ottaa yhteys lääkäriin.

Peräpukamat ovat yleisiä odottajilla

Peräpukamat ovat yleisiä odottajilla monesta syystä: raskauden aikana kohtu kasvaa ja alkaa painaa vatsan alueen suuria verisuonia. Tämä heikentää ja estää verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta. Raskauden aikana hormonit saattavat myös aiheuttaa lihaksiston veltostumista. Myös kehon nestepitoisuus on odottajalla tavallista suurempi. Tuloksena peräsuolen valtimoiden paine kasvaa, mikä altistaa peräpukamien saamiselle.

Synnytys altistaa peräpukamille

Vaikka raskausaikana ei kärsisi peräpukamista, saattaa synnytys altistaa peräpukamille. Ponnistusvaiheessa peräaukon laskimoihin syntyy kova paine, mikä saa laskimosuonten kudoksen venymään. Vastaavasti ponnistamisesta myös ulostamisen yhteydessä saattaa aiheutua peräpukamia niin raskaana oleville kuin muillekin. Ummetus, joka on hyvin yleinen raskaana olevien naisten vaiva, on yksi yleisimpiä peräpukamien aiheuttajia.

Ac3 Comfort sopii hyvin käytettäväksi myös raskaana oleville. Ac3 Comfort lievittää viilentävällä vaikutuksellaan nopeasti ja tehokkaasti peräaukon alueen kirvelyä ja kutinaa sekä ehkäisee peräpukamia.